sejauh ku melangkah

semakin jauh ku melangkah..semakin banyak cabaran mendatang

Awat Pulak Ni..

Chinese Restaurant at Madinah

Dinner kat Beiruti..

Dah lama tak update blog aku ni..sibuk la katakan,kalah PM..huhu..hujung minggu lepas saat yang aku tak leh lupakan. Hari Khamis Dr Syukran dan keluarga dah berangkat pulang ke Malaysia. Setelah setahun mereka sekeluarga di sini dan sampai lah masanya kembali ke tanah air. Aku rasa sedih jugak sebab nak kiranya rapat la jugak dgn Abg Syukran sekeluarga. Time nak Wada` tu mata aku berkaca je, ye la dah aku pakai cermin mata. tapi memang terasa jugak sedih bila lambaian terakhir di pintu masuk tu. teringat laksa dan Nasik Beriyani Kak An yang sedap tu. Sebab tu aku balun cukup2 bila makan kat Bukit Uhud dulu, dah lama tak dpt makan laksa. maklum saja la, di perantauan la katakan..


::..


Abis cita tu, aku bersama Pokmat,syahzuwe dan abg Long mula siap2 nak p mekah. Lepas siap2 masak ayam masak Kurma sebagai bekalan sepanjang zaman kami pun bertolak dalam pkl 12. masing2 dah ngantuk, tp dok layan sembang dalam keta sampai suma tak tidoq. Alhamdulillah Mekah sekarang ni amat2 lengang dan tenang, sangat berbeza sebulan yang lalu. Mudah sangat nak tawaf dan saie masa ni. tp masalah jugak la, sebab time ni ramai arab2 dari Gulf Country mai bercuti. apa lagi, kelabu mato den tgk anak2 dara arab yang masyaAllah cantik2. tu suma ciptaan Allah dan jugak dugaan di kala membuat kebaikan. Aku cuba sedaya upaya cover2 walaupun kadang2 nafsu ni susah nak control. satu2nya dugaan masa kat Masjid Haram ni. Syaitan ni kalau kat situ lagi kuat dan tinggi pangkat depa. punya la bersungguh kita nak jaga, tapi hasutan syaitan ni lagi kuat. Walaupun kat tempat yang suci, jangan kita anggap tak dak halangan dan dugaan yang besar. Tiap masa kita kena sedar yang halangan dan nafsu tak kira tempat akan cuba menghasut dan membawa kita ke arah kejahatan. Selalu2 la beringat ya...

::..

Jeddah destinasi seterusnya..kononnya nak ziarah Ustaz Radhi. Dengar khabarnya dah dapat baby. tak berkesempatan jugak jumpa dgn Ustaz sebab ustaz p Riyadh ada meeting kat sana. Jadi kami amik keputusan terus sergah je rumah ustaz. Apalagi terkejut la Kak Sal..sapa la mai umah depa. MasyaAllah..comel anak ustaz tu. nama dia amer. tertanya2 jugak bila Kak Sal mengandung, rupanya rezeki ustaz dapat anak angkat yang bapaknya asal dari yaman dan maknya org melayu. Maknya meninggal masa lahirkan dia. mmg muka arab la..



Pokmat, Fikri dan Syazwan Bersama Amer, Baby Ustaz Radhi dan Kak Sal

::..

Minggu ni sibuk la jugak, exams lg seminggu. tapi macam besa la, main bola saja tiap hari. baca buku ada la sikit2. dalam dok sibuk main bola tu aku rajin jugak baca buku, takkan la nak biaq ja kot buku tu. kalau tak nak jawab pa peksa nanti kan..

1 ulasan:

Fiz 1 Februari 2009 9:11 PG  

hmmm x kan nak biaq saja buku tu kan....bagus jugak anak mak bilah ni.